perjantai 2. kesäkuuta 2017

Sepän Puoti

Kankaan Luovalla Kampuksella on toiminut viime talvesta saakka Pieni Käsityöpuoti. Se on syntynyt yhteistyöstä ja innosta kokeilla, yrittää. Viime syksyn uutena opiskelijana olen saanut seurata vierestä, mitä tapahtuu, kun oppimisen halu ja tekemisen ilo saavat kasvaa hyvässä ohjauksessa. Tänä keväänä Puodin käsityötuotteiden valikoima on laajentunut hurjasti oman vuosikurssini tuodessa myyntiin ensimmäisiä tuotteitaan. Puoti on edelleen pieni, mutta nyt se alkaa kaivata lisää hyllytilaa. 

Työsali on usein täynnä. Loimitukin hammasrattaat narisevat, kun into ei anna aikaa käydä hakemassa öljyä - mikä voisikaan innostaa enempää kuin uusi loimi puissa! Öljytään heti, kun ehditään. Luokassa surraa ompelukone - ompelukone kertoo valmistumisen olevan jo lähellä. Ompelija hellittää paininjalan ja nostaa seuraavan kappaleen paininjalan alle. Jos on tarkkana, voi sen hetken aikana luokkaan kuulla seinän takaa painepesurin hurahtavan päälle - joku sai erän painettua ja pesee seulaa. Uuni on jo lämpiämässä: sinne painaja kohta nostelee tuoreet kuvansa ja ohikulkijan silmä katsoo uutta viivaa, joka kiinnittyy kankaaseen kestääksen siinä pesusta toiseen. Painopäässä ei edes huomata, kuinka salin toisessa päässä on hikeä pyyhkien saatu rulla nostettua telojen väliin ja huovutuskone kolahtaa käyntiin. Huopatossutehtaan hiljaisuus on vain kummallinen kansanuskomus. 

Keskellä kaikkea, siinä pöydän ääressä, istuu joku korvatulpat korvissa ja kirjoittaa, piirtää, laskee, sommittelee, kokeilee, ajattelee, luo. Kaukana kaikesta touhusta, oman mielensä kierteissä.

Käsityöpuoti jää kesälomalle, vaikkei Kangas täysin hiljene kesälläkään. Mutta mitä niille ihmisille tapahtuu kesällä? Mitä tapahtuu yhteishengen nostattamalle energialle, missä jatkuu taitavien käsien liike? 

Sepän Puoti aukeaa viikon päästä Jyväskylän keskustan tuntumassa. Siellä ne into ja yhteistyö lomailevat. Siellä on talkoovoimin pystyyn laitettu kesäpuoti. Juuri artesaaniksi valmistuneiden ja juuri vauhtiin päässeiden syksyllä jatkavien opiskelijoiden työt ovat esillä ja myytävänä. Siellä ovat myös Virokannaksen tuotteet ensimmäistä kertaa julkisesti myynnissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti