keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Pitämättömiä mattoja

- Pidetäänkö teillä mattoja? 
- Meillä ne pysyy pitämättäkin. 

Tämän vitsin opin melko pienenä Siskoltani. Sitten meille tehtiin lattiaremontti eivätkä matot enää tahtoneet pysyä ilman piteleviä jarrualustoja. Moderneissa bukleematoissa esimerkiksi saattoi toki olla valmiiksi kumimainen pohja, mutta tavallinen, vanhanaikainen räsymatto vaati alleen tarraavaa valkoista verkkoa. Sitä ostettiin isoina paloina ja räsymattojen käyttö saattoi jatkua. 

Ensimmäiseen kokonaan itse kutomaani mattoon valitsin materiaaliksi pelkkää itse tuottamaani räsykudetta. Ihan vain koska niin voi tehdä. Läpi matkan kulkeneilla kolmella sukkulalla pyörivät lapsuudenkodista aikanaan mukaan lähteneet lakanat, ensimmäisinä opiskeluvuosina alennusmyynnistä ostetut pyyhkeet ja puolisoni vanhat collegehousut. Silmille hyppäävät kirkkaanvihreät raidat saimme tupaantuliaislahjana muuttaessamme puolisoni kanssa yhteen. Muutama rivi syntyi rantamekosta, jonka muistaakseni Siskoni toi Intiasta - niin aikoihin, kun Veljenpoikani syntyi. Nyt Veljenpoikani ajelee moottoripyörällä ja opiskelee tavoitteellisesti. 

Nämä mielikuvat tulevat keittiömme lattialle siihen kohtaan, johon roiskuu aina tiskeistä vettä. Jos siihen laittaisi halvan bukleematon, kastuisi sen pohja ja tarttuisi kiinni lattiaan. 
 

Toisen maton kudoin Äitini eteiseen. Siihen käytin kolmea eri ruskeaa ostotrikoota sekä vihreää kovaa räsykudetta. Lähtökohtana oli Äitini toivoma metsän pohja ja kaikenlaista siellä sitten vipeltääkin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti