torstai 13. joulukuuta 2018

Farkut

Aluksi kerrottakoon, että aloitin viime keväänä työt kehittämishankkeessa, joka tarjoaa kädentaito- ja työelämäohjausta maahanmuuttajataustaisille työttömille. Kufun rinnalla työstän omia tuotteitani ja jatkan ammattitutkintoon johtavia opintojani. Kaikki pyörii saman teeman ympärillä: tekstiilin työstäminen kestävällä tavalla ja tuotteistaminen ympäristö huomioiden. 

Kufu eli Kädentaitojen Kulttuurifuusiot on ollut mielenkiintoinen matka hankemaailmaan ja kädentaitojen ohjaukseen. Olemme kollegani kanssa rakentaneet käytännössä tyhjästä melko hyvin varustellun verhoilu-, kudonta- ja ompeluverstaan, jossa jokainen osallistuja - niin asiakkaat kuin työntekijät - oppii ja oivaltaa. Kiertotalouden periaatteet (ja taloudellinen niukkuus) synnyttävät loputtoman luovuuden lähteen. 

Tällä viikolla olen ilahduttanut itseäni valmistamalla kaksi esimerkkityötä farkkujen käytöstä pussukoiden ja kassien materiaalina. Erityisesti joustava stretchfarkku on käytännössä ongelmajätettä: sille ei ole vielä olemassa järkevää jatkokäyttöä suuressa mittakaavassa. 

Pienessä mittakaavassa sen sijaan on. Materiaalina farkku on hyvin kestävää ja kauniisti kuluvaa. Sinisen farkun eri sävyt sopivat käytännössä aina yhteen ja sitä on helppo myös värjätä. Farkuista löytyy monenlaisia koristeellisia yksityiskohtia, joista otin näissä malleissa käyttöön takataskut.


Kassin vuorikankaana on syksyllä Kufussa värjättyä puuvillakangasta ja pussukan vuorina Kufuun lahjoituksena saatua vanhaa tyynyliinaa. Pussukassa on lisäksi hyödynnetty pitkä kierrätysvetoketju.


Idean sankoihin sain yhdeltä Kufun asiakkaista. Kun farkuista leikataan lahkeiden kangasta käyttöön, jää repaleisista vyötäröosista roikkumaan yksinäisiä saumasuikaleita. Aluksi leikkasimme niitä irti ja heitimme pois, mutta hyvin pian tapahtui sama kuin niin usein muulloinkin: kun yksi heittää jotain roskiin, tulee toinen ja kaivaa sen käyttöön. Saumat eivät suinkaan ole yksiselitteistä jätettä vaan hauskojen yksityiskohtien kestävää materiaalia. Pakkohan tätä oli kokeilla. 


 
***

Voit seurata Kufun toimintaa facebookissa: @kufuhanke ja instagramissa: @kufu_hanke

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti